* rozpuszczalność w wodzie 2% ,
** rozpuszczalność w wodzie 1,5%
GENEZIS SALETRZAK (PÉTISÓ) – NA RYNKU WęGIERSKIM OD 1931 r. Dostępny w formie prilled oraz granulowanej.
Formuła chemiczna: NH4NO3 + CaMg (CO3)2
Składniki aktywne:
Zawiera ok. 27% azotu, w tym:
· 13,5 % w formie azotu amonowego (NH4)
· 13,5 % w formie azotu azotanowego (NO3)
oraz 5% wapnia (Ca) i 3% magnezu (Mg).
Forma
azotanowa i amonowa odgrywają równorzędną rolę w żywieniu rośliny.
Pobór odpowiedniej formy azotu zależy m.in. od takich czynników jak
gatunek rośliny, jej stan fizjologiczny, pH gleby. Warunki glebowe
zbliżone do pH obojętnego sprzyjają azotowi w formie amonowej. Natomiast
im niższe pH (im gleba kwaśniejsza) tym zwiększa się pobieranie azotu w
formie azotanowej.
Pobrany azot jest włączany w strukturę roślinnych związków organicznych i bezpośrednio wykorzystywany w roślinie.
Produkowane
z azotanu amonu i mączki dolomitowej, która pełniąc rolę wypełniacza
redukuje kwasowość azotanu amonu oraz wzbogaca nawóz o wapń i magnez.
Należy podkreślić zasobność Węgier w bardzo dobrej jakości pokładu dolomitu. Charakterystyczna jego cecha, która wyróżnia się w węgierskim saletrzaku to piękna biała barwa granulek.
Parametry jakościowe:
Zaw. azotu (N) całk. |
min. 27% |
Woda: |
max 0,5%(granulated) max 1,0%(prilled) |
Wapń w przelicz. na CaO: |
7,0% |
Magnez w przelicz. na MgO: |
5,0% |
pH r-ru wodnego (1%): |
9,5 (20oC) |
Granulacja:
Przesiew przez sito o wymiarze boku oczek kwadratowych:
Ø Prilled: |
|
|
|
0,8 – 4,0 mm: |
min. 98% |
||
< 0,8 mm: |
max 1,0% |
||
> 4,0 mm: |
max 1,0% |
||
|
|
|
|
Ø Granulated:
2 - 5 mm: |
min. 95% |
Opakowania:
· worki polietylenowe zgrzewane o poj. a’50kg, paletyzowane
· Big-Bagi o poj. a’700kg
Użytkownik
Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek 08- 16